در این مقاله از گروپ دیزاین به بررسی عناصر مهم رابط کاربری خواهیم پرداخت و نکات مهم در طراحی رابط کاربری وب سایت را بیان خواهیم کرد.
اولین ویژگی مهم هر محیط و رابط کاربری این است که کاربر بتواند به سادگی با آن ارتباط برقرار کند. امروزه در طراحی وب اپلیکیشن و طراحی سایت ریسپانسیو آن هایی محبوبیت بیشتری دارند که سرعت پاسخگویی بالایی به نیاز کاربر داشته باشند.
UI مخفف عبارت User Interface به معنای رابط کاربری می باشد. در بحث فناوری اطلاعات به هر چیزی که از طریق فعل و انفعال با آن ، بتوان با صفحه نمایش کامپیوتر ارتباط برقرار کرد رابط کاربری گفته می شود.
یک رابط کاربری می تواند مجموعه ای از دستور ها یا تصویر ها باشد. در صورتی که ارتباط کاربری به صورت دستور باشد، این ارتباط با درج دستور ها توسط کاربر صورت می پذیرد و در صورتی که رابط به صورت تصویری باشد کاربر با انتخاب از میان چندین گزینه با برنامه ارتباط برقرار می کند.
رابط کاربری یکی از مهم ترین بخش های یک برنامه می باشد، چرا که مشخص کننده ی سهولت یا دشواری یک برنامه جهت انجام پروسه مورد نیاز کاربر است. نوع بصری رابط کاربری که با عنوان GUIs شناخته می شود و مخفف عبارت Graphical User Interface است متداول ترین نوع رابط کاربری می باشد که تعامل با برنامه را بسیار آسان و جذاب می سازد.
تمرکز طراحان رابط کاربری بیشتر بر پیش بینی این موارد است که کاربر چه نیاز هایی ممکن است داشته باشد و تلاش می کنند تا اطمینان حاصل کنند که رابط کاربری دارای عناصری است که دسترسی و فهمیدن آن ها برای کاربر آسان ریاست.
به طور کلی UI شامل مفاهیمی چون طراحی تعاملی، طراحی بصری و معماری اطلاعات می باشد.
طراحی رابط کاربری مناسب در طراحی سایت علاوه بر سرعت بخشیدن به فرآیند انجام کار و جلب رضایت مشتری باعث صرفه جویی در هزینه های کلی نیز خواهد شد. به طور کلی عناصر رابط کاربری به صورت زیر دسته بندی می شوند:
شامل دکمه ها، فیلد های متنی، چک باکس ها، دکمه های رادیویی، فیلد های داده و …
شامل اسلاید ها، فیلد های جستجو، تگ ها، آیکن ها و …
شامل جعبه های پیام، نوار پیشرفت (Progress bar)، آگاه سازی ها و …
رابط کاربری نهایی ترکیبی از عناصر فوق می باشد. انتخاب نوع عناصر و چگونگی به کار گیری آن ها بسته به نوع رابط کاربری متفاوت خواهد بود و چیدمان مناسب عناصر بسیار حائز اهمیت می باشد.
پیشنهاد گروپ دیزاین : ۱۴ ابزار طراحی UI و UX یا طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری
انتخاب نوع و روند طراحی رابط کاربری به شناخت طراح از کاربر شامل اهداف کاربران، مهارت های آن ها، ترجیحات و تمایلات آن ها بستگی دارد. با شناخت کافی از کاربران و در نظر گرفتن موارد زیر می توان رابط کاربری مناسبی طراحی کرد:
طراحی وب سایت نیز همانند سایر مفاهیم دنیای IT اصول و قوانینی دارد که با در نظر گرفتن آن ها می توان به نتیجه مطلوبی دست یافت. طراحی رابط کاربری مناسب در وب سایت جزو مهم ترین مراحل طراحی یک وب سایت می باشد. یک طراح رابط کاربری برای وب سایت با استفاده از نرم افزار های گرافیکی مثل photoshop و illustrator ظاهر سایت را طراحی می کند و سپس با تبدیل آن ها به کد های Html، Css و … بر روی شبکه اینترنت قرار می دهد.
امروزه نقش طراحان رابط کاربری در طراحی وب سایت ها بسیار مؤثر می باشد و وب سایتی که ظاهر مناسبی نداشته باشد هر قدر هم محتوای مناسبی داشته باشد نمی تواند آن چنان که شایسته است در جلب توجه مساعد مخاطب خود موفق باشد.
با پیشرفت فناوری وب روش های مختلفی برای طراحی رابط کاربری ایجاد شده است که بسته به نوع کاربری وب سایت و نیاز کاربر متفاوت می باشد.
همانطور که عنوان شد یک رابط کاربری مناسب برای وب سایت می بایست زیبایی، سادگی و جامعیت را توامان با هم داشته باشد.
طراحی رابط کاربری بخش مهمی از ایجاد یک تجربه کاربری مثبت با یک محصول یا خدمات است. بیشتر کاربران تعیین می کنند که آیا یک محصول یا خدمات را خیلی سریع بر اساس ظاهر طراحی و قابلیت دسترسی طراحی می کنند.
مسئولیت اصلی یک طراح ایجاد واسطه هایی است که کاربر بسیار کارآمد و قابل استفاده می داند. به همین دلیل است که طراحان در تلاشند تا نیاز های کاربر را به طور کامل درک کنند و زمینه ای را که در آن با محصول تعامل می یابد، تحقیق کنند. کاربران باید بتوانند در هنگام تعامل با محصول ، اهداف و وظایف خود را در حد امکان بدون نیاز به انجام برسانند و همچنین از این تجربه لذت ببرند.
به عبارت ساده ، یک رابط کاربری خوب مهم است به این علت که می تواند بازدید کنندگان بالقوه سایت را به خریداران تبدیل کند زیرا تعامل بین کاربر و وب سایت شما را آسان می کند. اصل تمرکز UI روی زیبایی شناسی است و قصد پیشرفت زیبا شدن UI را دارد و دائم در تلاش است تا کاربر از UI راضی باشد.
اگرچه ویژگی های بسیار متفاوت، UI خوب به UX کار آمد یا تجربه کاربر بستگی دارد و بالعکس. برای ایجاد محصولی مؤثر و موفق، هر دو حوزه باید منسجم و مناسب باشند. هنگامی که هر دو منطقه به خوبی اجرا شوند ، نتیجه محصول واقعاً شگفت انگیز و در دسترس است.
یک طراح رابط کاربری مسئول توسعه جنبه های بصری رابط کاربری است. رابط کاربر از جنبه های طراحی تشکیل شده است که به کاربر امکان تعامل با یک سرویس یا محصول را می دهد. نگرانی اصلی یک طراح UI ، نگاه کلی و محصول نهایی است.
از طرف دیگر یک طراح UX نحوه عملکرد رابط کاربری را توسعه می دهد. دغدغه اصلی یک طراح UX این است که چگونه کاربر با یک محصول ارتباط برقرار می کند و چه چیزی از کل تجربه خارج می شود. در طی مراحل طراحی ، هر دو تیم معمولاً از نزدیک با هم همکاری می کنند. همکاری و ارتباط مداوم آنها برای ایجاد یک رابط کاربری مؤثر ، بصری و جذاب به نظر می رسد.
طراحان رابط کاربری تلاش می کنند انتظارات کاربران را پیش بینی کنند ، بنابراین تحقیقات کمی به آگاهی از کل روند کمک می کند. آنها باید در مورد زبان بصری تصمیم بگیرند که منجر به محتوا و کلاس برنامه در حال توسعه باشد. آنها می توانند با پی بردن به ترجیحات و انتظارات کاربر ، به روند کار کمک کنند. به عنوان مثال ، تحقیقات ممکن است کشف کنند که مخاطب هدف اشکال جسورانه را نسبت به نماد های مشخص ترجیح می دهد.